Управляващата партия Грузинска мечта - Демократична Грузия след консултации с правителството

...
Управляващата партия Грузинска мечта - Демократична Грузия след консултации с правителството
Коментари Харесай

На 3 март Грузия ще подаде заявка за членство в ЕС

Управляващата партия " Грузинска фантазия - Демократична Грузия " след консултации с държавното управление е взела решение да подаде на 3 март поръчка за  ускорено предоставяне на страната на статут на претендент за член на Европейския съюз. Това е  декларирал преседателят на ръководещата партия Ираклий Кобахидзе.

" Отчитайки общополитическия подтекст и новите действителности, членовете на политическия съвет на " Грузинска фантазия " и преди всичко  на съображение на съвещания с министър-председателя Ираклий Гарибашвили беше взето политическо решение да се подаде поръчка за даване на статут на претендент за член на Европейски Съюз на Грузия неотложно. Правителството на Грузия в интензивен режим към този момент приготвя поръчката за приемане на статут на претендент за приемане в Евросъюза, която публично ще бъде изпратена в структурите на Европейския съюз от името на държавното управление на Грузия на 3 март ", е споделил Кобахидзе, отбелязвайки, че Грузия е възнамерявала да подаде своята поръчка за участие в Европейски Съюз през 2024 година.

По-рано стана известно, че Народното събрание на Грузия е подготовил план на резолюция за ускорение на процедурата за участие в Европейския съюз. Във вторник Европейският парламент одобри резолюция като приветства поръчката на Украйна за приемане на статут на претендент член на Евросъюза.

От 2009 година Грузия е участник в програмата на Европейски Съюз " Източно партньорство ", ориентирана към развиването на районното сътрудничество с някогашните републики от Съветския съюз. През 2014 година Грузия подписа съглашение за асоцииране с Европейски Съюз, неотменима част от което е споразунието за разширение на търговията.

През 2017 година жителите на Грузия получиха и правото да посещават без виза страните, влизащи в Шенгенската зона. За 10 години партньорство Грузия също по този начин подписа съглашение с Европейската полицейска организация (Европол) и с Едината организация по правораздаване на Европейски Съюз, като изпрати в тези организации свои представители.

Географското местонахождение на Грузия, сгушена сред Черно море, Русия и Турция, ѝ придава стратегическо значение, надалеч надхвърлящо личната ѝ величина. Страната се преглежда като „ врата “ на Черно море към Кавказ и необятния Каспийски район, тя е също по този начин и страната, която разделя Русия и Турция. В исторически проект Грузия постоянно е имала трайни и тесни взаимоотношения с Русия, само че в наши дни се обръща към другите си съседи и гледа към Запада в търсене на други възможности и благоприятни условия. Тя също по този начин предизвиква задграничните вложения.  Заради стратегическото си местонахождение страната е в областта на ползите както на Русия, по този начин и на Съединените щати.

 

Грузия

(на грузински: Сакартвело) е държава на източния бряг на Черно море, сред Русия и Турция, на границата сред Европа и Азия. Страната покрива територия от 69 700 km², а популацията ѝ доближава до 5 милиона. Столицата и най-големият град е Тбилиси. Грузия е унитарна /единна/, полупрезидентска  република. Тя е член на Организация на обединените нации, на Организацията за черноморско икономическо съдействие, на Съвета на Европа, на Организацията за сигурност и съдействие в Европа и се стреми към участие в НАТО и Европейския съюз.

Вътрешното наименование на Грузия („ Сакартвѐло “, „ земя на картвелите “) идва от името Картли на една от главните историко-географски области на страната, люлката на нейната държавност. Европейското наименование на Грузия - „ Georgia “, е екзоним /дума, отнасяща се до група хора, която не съответствува с думата, с която тя назовава себе си/, употребен още от средновековния интервал. Това име се свързва със Свети Георги Победоносец поради специфичното отношение на грузинците към този светец. Наложилото се в български, съветски и в ред други езици наименование Грузия произхожда от „ Гурджан “, „ Гурзан “ от арабско-персийски, сирийски и други източници. Смята се, че тези имена идват от арабско-персийското „ гурдж “ („ гурджистан “ - „ страна на вълците “), отиващо към персийското „ горг “ - „ вълк “ и обвързвано с древноперсийското Вркан.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР